Klimataktion ”Blåa brev”

I lördags debuterade jag som klimataktivist – ganska passivt just då eftersom jag var hemma med förkylning – men det har varit nervösa förberedelser ett tag. Väl i lördags var det tolv andra som fick göra jobbet: att dela ut ”handskrivna” blåa brev till Lundaborna.

Lundaborna har fått flera sådana brev tidigare, och avsändaren brukar vara Philip Sandberg. Han brukar skriva om hans politiska tankar och hur framgångsrikt hans parti varit. Även denna gången var flera av meningarna Sandbergs politik, tagna från debatten kring utbyggnaden av E22 i Lund. Men däremellan hade vi lagt till allvarliga klimatkonsekvenser.

Början på brevet lyder såhär:

”Än en gång har Lunds klimatpolitiska råd uppmanat oss politiker att stoppa utbyggnaden av E22 i Lund. Tyvärr måste vi än en gång bortse från klimatforskarnas önskan om att vår civilisation ska överleva det här århundradet: utbyggnaden är nödvändig för att förhindra företagsflykt från Ideon, Medicon Village och Mobile Heights Center.”

I vår diskussion kring utformningen av brevet har vi funderat mycket på om man vågar skriva att civilisationen är hotad, och att den är det inom relativt kort tid.

En rädsla är har varit att man inte blir seröst tagen med en sådan mening. Jag har ändå stått fast vid att det är viktigt att ha med eftersom civilisationens kollaps ofta tas upp i klimatkretsar (t.ex. https://www.resilience.org/stories/2020-06-08/collapse-of-civilisation-is-the-most-likely-outcome-top-climate-scientists/), men väldigt sällan når utanför på grund av denna rädsla att inte bli tagen på allvar. Det blir ett Moment 22. Och om vi inte vågar prata om klimatförändringarnas riktigt farliga konsekvenser, hur kan vi då förvänta oss att de som inte känner till dem ska känna samma känsla av kris i klimatfrågan? 

En annan aspekt av att ta upp krig och civilisationskollaps är risken att sprida klimatångest. Men att förtiga något som ”alla” redan vet ger också ångest. Och mycket ångest skapas av att det görs så lite i klimatfrågan – kan vi bidra till mer handling har vi troligtvis minskat någras klimatångest. (Har du själv stark klimatångest – sök hjälp, det finns många strategier för att må bättre!)

Resten av brevet ser du på bilden, texten är även inklippt längst ner. Vill du ha ett fysiskt exemplar – kontakta mig!

Fantastiskt roligt att vi tog det hela vägen från galen idé till utdelning, och den som ska ha den största äran för det är Arvid Gudmundsson. Utan alla som varit med och delat ut eller stöttat hade det heller inte blivit något, särskilt viktiga var såklart Lunds Fältbiologer och Fridays for Future i Lund – och XR som jag tyvärr inte fick med som avsändare i trycket.

Brevet

”Än en gång har Lunds klimatpolitiska råd uppmanat oss politiker i Lund att stoppa den planerade utbyggnaden av E22. Tyvärr måste vi än en gång bortse från klimatforskarnas önskan om att vår civilisation ska överleva det här århundradet: utbyggnaden är nödvändig för att förhindra företagsflykt från Ideon, Medicon Village och Mobile Heights Center. Vi måste ha respekt för de som har svårt att få ihop livspusslet, eller har ett arbete som kräver att man ibland kör till och från jobbet. Då kan vi inte ta hänsyn till att våra barn vill kunna leva i ett klimat där det är möjligt att försörja mänskligheten med mat och vatten. Krig om knappa mat- och vattenresurser om några decennier är inte något vi kan ta hänsyn till idag. I Lund är vi stolta över vårt miljöarbete och vi har högt uppsatta klimatmål. Till 2030 ska Lund ha minskat utsläppen med 80% från 1990-års nivå. Det är ett mål som knappast går att uppnå om biltrafiken i kommunen ökar, men vi behöver ge dagens unga en bild av att det finns hopp om en framtid med mer bilar. Ingen kommer väl att märka att en kommun, med bland de bästa förutsättningarna i världen för klimatarbete, kommer att bomma sina klimatmål? Vi ska förenkla för Lundaborna i vardagen, inte tvärtom. På kort sikt alltså.

Nej, det här brevet kommer inte från Philip Sandberg – men det är kanske så här han tänker? Vi har fyllt i luckorna i några av hans resonemang, fyllt i de svarta hålen som han helst vänder bort blicken ifrån. Ja, vi vet att det är jobbigt att läsa, men det blir mycket jobbigare om vi inte reagerar nu. Tycker du också att det är ett förhastat beslut att bygga ut en motorväg och därmed öka våra koldioxidutsläpp i en tid när vi drastiskt måste minska dem? Isåfall kan du kontakta de politiska partier som har röstat för en utbyggnad (L, M, S, SD, FNL, C och KD).

Du når dem via dessa adresser 

lunds.kommun@lund.se 

lund@liberalerna.se

lund@moderaterna.se

exp@socialdemokraternalund.se

lund@sd.se

info@fornyalund.se

skane@centerpartiet.se 

skane@kristdemokraterna.se 

Du hittar mer om E22-utbyggnaden på breddaintee22.se, där du även kan skriva på uppropet mot utbyggnaden. Du kan nå oss som skrivit det här brevet via info@breddaintee22.se eller Fridays for Future i Lund.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s