Dyrt för klimatet med jätteinvestering i avloppsrening

Ibland blir man glad när det man skriver snabbt blir inaktuellt. Så var det med debattartikeln som Karin Svensson Smith, Shahad Lund och jag hade med i Sydsvenska Dagbladet den 20:e januari. Vi lyfte klimatkonsekvenserna av Sjölundaprojektet – jätteprojektet där Lunds avloppsvatten skulle pumpas till Malmö och renas där. Sen dess har Liberalerna svängt, och projektet kommer inte att bli av.

VA Syd beskrev i miljökonsekvensbeskrivningen att de största miljöproblemen från bygget är buller, och missade helt de enorma koldioxidutsläpp det orsakar.

Att räkna ut Lunds andel av de totala utsläppen är komplicerat, men enligt denna rapport från klimatforskare vid KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet ger investeringar i anläggningar och byggnader, ej inräknat bostäder, i snitt 25-50 ton koldioxidutsläpp per investerad miljon. Med den lägre siffran ger Lunds investering på 3 miljarder utsläpp om 75 tusen ton koldioxid. Som en jämförelse är det ca en tredjedel av de totala utsläppen inom Lunds kommun på ett år.

Det finns många andra relevanta miljöaspekter som vi lyfter i artikeln, en av dem är såklart att det planerade reningsverket ligger vid kusten, och kommer därför också att bli utsatt för havsnivåhöjning och allt kraftigare stormar.

Här är vår artikel: https://www.skd.se/2022-01-20/modernisera-kallby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s