Är personliga utsläppskvoter vägen till rättvis klimatomställning?

Jag har länge varit nyfiken på personliga utsläppskvoter, eller koldioxidransonering som det också kallas, och därför var det var väldigt spännande att Francesco Fusi-Narini från KTH Climate Action Centre besökte MP Lunds klimatnätverk förra veckan. I höstas var han nämligen med och publicerade en mycket uppmärksammad artikel i Nature Sustainability i ämnet.

Eftersom mängden koldioxid vi får släppa ut utan klimatkatastrof är en högst begränsad resurs, som idag konsumeras extremt ojämlikt, känns personliga utsläppskvoter som ett av få alternativ för att få ner utsläppen kraftigt utan att det skapar ohållbara klyftor. Men är det ett realistiskt alternativ?

Personliga utsläppskvoter innebär att varje person får en begränsad ”koldioxidbudget” för sin konsumtion. Beroende på hur man väljer att införa ett sådant system kan det handla om konsumtion av el, uppvärmning och transporter, eller också all konsumtion, alltså även kläder, prylar och mat. Om man vill överskrida sin kvot måste man köpa till extra från individer som släpper ut mindre och inte utnyttjar sin kvot fullt ut. Detta är alltså en slags koldioxidransonering, där det är tillåtet att handla med sin ranson. Under tidigare kriser där det uppstått brister på basvaror, t.ex. under andra världskriget, har ransonering varit det naturliga alternativet för att rättvist fördela det man har. 

Tesen i Francescos artikel i Nature Sustainability är att tiden kan vara inne nu för att införa personliga utsläppskvoter. Redan för drygt tio år sen föreslogs personliga utsläppskvoter i flera länder, t.ex. i Storbritannien, men barriärerna för ett införande konstaterades vara för höga. Men mycket har ändrats till idag: klimatmedvetenheten är mycket större, tekniken är bättre, vi har bättre koll på utsläpp och coronakrisen har visat att vi kan agera tillsammans mot ett gemensamt mål.

Francesco föreslog även att man skulle kunna införa ett frivilligt system med utsläppskvoter, men frågan är om man verkligen frivilligt får med sig de personer som är högutsläppare.

Utmaningarna med ett system med personliga utsläppskvoter är ändå många: Hur fördelar man utsläppsrätterna? Hur skiljer man privat- och företagskonsumtion? Hur behåller man integriteten? Hur undviker man kryphål? Hur håller man reda på utsläppen för alla varor? Och hur behåller man ett förtroende för systemet?

Vänsterpartiet lämnade ifjor en motion till riksdagen om att utreda koldioxidransonering i Sverige, och det lyfts även fram av oberoende debattörer, men koldioxidransonering ingår inte i den klimatfärdplan som Miljöpartiet släppte i höstas. Gissningsvis ansågs det inte tillräckligt realistiskt. 

En central frågeställning är om man kan åstadkomma lika stora utsläppsminskningar på ett enklare sätt genom en koldioxidskatt, vilket var en slutsats i Storbritanniens utredning av personliga utsläppskvoter. Det menar även energiforskaren Fredrik Hedenus, och han menar att de orättvisor i samhället som en sådan skatt skapar kan kompenseras med fördelningspolitik. En annan viktig frågeställning är huruvida koldioxidransonering är en åtgärd som kan spridas till fler länder om Sverige inför det. Att bara minska utsläpp i Sverige räddar oss tyvärr inte undan klimatkrisen.

Klart är att Francesco har en tydlig poäng: flera hinder för ett införande har blivit mindre de senaste åren. Och med koldioxidransonering blir synligheten av ens utsläpp och rättviseaspekten mycket tydliga. Men frågan är om den byråkratiska och tekniska koloss som behövs för att införa systemet är värd det. Kanske behöver vi välja de enklaste vägarna för att minska utsläppen i dagens klimatnödläge.


En reaktion till “Är personliga utsläppskvoter vägen till rättvis klimatomställning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s